Trouwen en een dierbare verloren… Wat nu?

Je huwelijk is één van de belangrijkste momenten in je leven en deze dag wil je natuurlijk dolgraag samen met de meest dierbare mensen in je leven delen. Maar als één van die dierbare overleden is of niet op de bruiloft aanwezig kan zijn, maakt dat de dag best moeilijk. Wat nu?

Weggeven van de bruid
De traditie zegt dat de bruid weggegeven dient te worden door haar vader. Is je vader overleden of heb je maar weinig contact met hem? Dan zijn er genoeg andere opties om door het gangpad te schrijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van je moeder? Zij heeft waarschijnlijk, net als je vader, altijd voor je klaar gestaan. Hoe mooi is het dan om door je moeder weggegeven te worden.
Wil je toch weggegeven worden door een man, kies dan voor je broer(tje). Jullie zijn samen opgegroeid en hebben daardoor misschien wel een hele sterke band.
Anders is het natuurlijk altijd nog een optie om, als independent woman alleen door het gangpad naar je aanstaande te lopen. Toch een beetje eng? Loop dan samen met de bruidsmeisjes en/of bloemenmeisjes mee.

weggeven bruid
Fotocredit: www.designyourwedding.nl

Tijdens het feest is het normaal gebruikelijk dat het bruidspaar een openingsdans doet, waarna de bruid met haar vader danst. Ook hierin zijn een hoop andere mogelijkheden. Dans bijvoorbeeld in plaats van je vader met je moeder of schoonvader.
Keuzes genoeg om de binnenkomst en het feest toch mooi en draaglijk te maken!

Tijdens de ceremonie
Ook tijdens de ceremonie wil je misschien aandacht besteden aan het feit dat je dierbare niet aanwezig kan zijn. In overleg met de trouwambtenaar kan deze persoon genoemd worden in het woord van de trouwambtenaar. Schrijven jullie zelf de trouwgeloften? Dan kan je hier natuurlijk ook een hoop mee doen. In je trouwgeloften geef je aan hoe blij je bent met je aanstaande en waarom je zoveel van diegene houdt. Hierin kan je dan mooi meteen kwijt hoe fijn je het vond dat die persoon voor je klaar stond toen je je dierbare verloor. Een moment van stilte tijdens de ceremonie is ook een manier om even stil te staan bij de overleden dierbare.

Herdenkingsaccessoires
De hele bruiloft wordt aangekleed met de mooiste accessoires. Hierbij kan je ook denken aan herdenkingsatributen. Houdt bijvoorbeeld tijdens de ceremonie een stoel leeg en zet daar een mooie ingelijste foto van je overleden (of niet aanwezige) dierbare neer. Zo is diegene er toch een beetje bij.

Een ander mooi idee is om bijvoorbeeld een klein medaillonnetje met een foto van je dierbare erin aan je boeket of je jurk vast te maken. Denk meteen aan “Something old.. something new…”.

bruidsboeket  dierbare verloren
Fotocredit: Trouwforum & Trouwambtenaar

Een kaarsje branden en een toost op je dierbare uitbrengen zijn ook mooie manieren om even stil te staan bij je dierbare.
Aan het einde van de dag is het ook een mooie optie om een wensballon op te laten. Hierbij kan je natuurlijk de gasten een wensballon op laten met een wens voor jullie huwelijk en zelf kan je er één oplaten als herdenking aan je overleden dierbare.

kaarsje branden  wensballon
Fotocredit: Trouwambtenaar & Romantischcadeau

Opties genoeg dus om een dierbare op een mooie manier tijdens jullie huwelijk te herdenken en te eren. Let er wel op dat je het niet te zwaar maakt. Humor mag best! Haal bijvoorbeeld mooie herinneringen aan je dierbare op tijdens de receptie of je huwelijksgeloften.

Belangrijk blijft wel dat jullie je er zelf prettig bij voelen en dat ook de aanwezige gasten zich niet ongemakkelijk gaan voelen. Bespreek jullie ideeën dus eerst met alle betrokkenen wat jullie ideeën zijn.
Zo blijft het toch een mooi feest en geniet iedereen van de bijzondere momenten.

Uitgelichte foto: BridalGuide

Plaats een reactie

− 5 = 5