In ondertrouw gaan: De feitjes lees je hier!

Je bent er waarschijnlijk al van op de hoogte dat je verplicht bent in ondertrouw te gaan alvorens je daadwerkelijk gaat trouwen. Maar wat houdt het nu precies in en wanneer kun je dit het beste doen? Je leest het hier…

Waar?
In ondertrouw gaan doe je in je eigen woonplaats. Ook wanneer je trouwt in een andere stad.

Wat?
Wanneer je in ondertrouw gaat geef je aan dat jullie van plan zijn te trouwen. De geboorteaktes worden overlegd en vervolgens kies je de getuigen, de datum en het tijdstip van jullie huwelijk. Dit voorgenomen huwelijk wordt schriftelijk bekendgemaakt. Nu hebben mensen de gelegenheid bezwaar te maken tegen jullie huwelijk. Dit komt natuurlijk nauwelijks voor.

Wanneer?

Wanneer je in ondertrouw gaat is dit een jaar lang geldig. Je kunt dit dus ver voor jullie bruiloft al regelen/doen. In vele gemeenten is het verplicht uiterlijk 6 weken voor de bruiloft in ondertrouw te gaan. Ruimte genoeg dus om een mooie datum te kiezen voor jullie ondertrouw.

Hoewel je binnen een kwartier weer buiten staat en je zelfs meteen moet afrekenen (circa 12 euro) is het toch een bijzonder moment om in ondertrouw te gaan. Zorg dus dat jij en je partner er een mooie dag van maken: Ga naderhand heerlijk uit eten of ga er gezellig een avondje op uit!

Plaats een reactie

64 − = 61