Naamswijziging: Help… welke naam kies ik?

Vroeger nam de vrouw automatisch de achternaam van de man aan na een huwelijk. Tegenwoordig is er echter veel meer mogelijk. Waar kun je uit kiezen en wat houdt het precies in?

Keuze
Tegenwoordig kun je uit meerdere mogelijkheden kiezen wat betreft je achternaam. Zo kun je je eigen naam behouden, kiezen voor het traditionele achternaam man gevolgd door je meisjesnaam. Tevens is het mogelijk te kiezen voor je meisjesnaam gevolgd door de achternaam van de man of te kiezen voor alleen de achternaam van de man. Dit geldt echter ook voor de man. Hij kan de achternaam van de vrouw aannemen of een combinatie gebruiken.

Wanneer moet je kiezen?
Wanneer je in ondertrouw gaat moet je bij de gemeente doorgeven welke naamswijziging zal plaatsvinden. Hierbij krijg je een mogelijkheid om je keuze aan te kruisen. Lees dus goed alvorens je een kruisje zet. Het is namelijk later nog wel om te zetten naar iets anders maar het kost toch wel wat tijd en moeite.

naamswijziging

 

Paspoort
Je naam verandert en dit zul je bij vele instanties moeten aangeven. Echter gebeurt het bij enkele instanties automatisch en krijg je bericht. In je paspoort verandert er weinig. Je eigen naam blijft er staan en er zal alleen (bij het aanvragen van een nieuw paspoort) een zinnetje worden toegevoegd: EV (echtgenoot van) en dan de achternaam van de man.

Welke naamswijziging kiezen jullie en waarom? Laat het weten!

Plaats een reactie

55 − 49 =