Trouwen onder Huwelijkse voorwaarden?

Je hebt er vast en zeker al van gehoord: trouwen op huwelijkse voorwaarden. Maar wat houdt het precies in en hoe regel je dit? Wij zochten het voor je uit:

Huwelijkse voorwaarden, wat zijn het?
Huwelijkse voorwaarden zijn eigen de regels die beschreven staan in de overeenkomst tussen een echtpaar waarin wordt bepaald wie recht heeft op het bezit en inkomen. Standaard trouw je in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat jullie beide evenveel recht hebben op spullen en inkomen. Bij een scheiding zou dus de inboedel bij elkaar worden opgeteld en dat bedrag wordt gelijk verdeeld over jullie. Echter is het zo dat goederen die specifiek op een naam staan van deze persoon zijn. De auto van je man (die dus op naam staat van hem) is van hem. Dit geldt ook voor pensioenen etc. Bij huwelijkse voorwaarden wil je dat het specifieker gaat. Die vaas die je van je oma hebt georven kun je bijvoorbeeld op jouw naam laten zetten zodat, wanneer jullie uit elkaar gaan, hij deze nooit kan meenemen of verpatsen.

huwelijkse voorwaarden

Waarom huwelijkse voorwaarden?
– Ondernemersrisico’s (schulden kunnen niet worden verhaald op de partner)
– Bescherming van het eigen vermogen (bezit)
– Voorkomen van deling van inkomen of erfenissen

Hoe leg je het vast?
Het vastleggen van huwelijkse voorwaarden dient bij een notaris te gebeuren. Aangezien het vaak maatwerk is moet je er wel rekening mee houden dat dit je extra geld gaat kosten. Dit kan vóór jullie bruiloft maar ook tijdens jullie huwelijk. Mochten er dus bepaalde bezittingen bijkomen waarover je graag specifieke regels afspreekt, dan kan dit alsnog. Wanneer het tijdens het huwelijk plaatsvindt moet het echter wel goedgekeurd worden door een rechter.

Geregistreerd partnerschap 
Ga je niet trouwen maar ga je een geregistreerd partnerschap aan? Ook daarbij is het mogelijk een soort huwelijkse voorwaarden te regelen. Hierbij heten ze alleen ‘partnerschapsvoorwaarden’.

Wil je trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Neem dan een juridisch specialist die hier ruime ervaring in heeft. Op deze manier wordt alles goed geregeld!

Plaats een reactie

15 − 13 =