Geregistreerd partnerschap

Je kunt trouwen maar je kunt ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Het is mogelijks je als partners te laten registreren sinds 1 januari 1998. Dit is het zogenoemde geregistreerd partnerschap. Wij zochten voor je uit wat het verschil is tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap en wat de kerncijfers zijn.

Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is vrijwel hetzelfde als trouwen. Er zijn natuurlijk wel wat verschillen. Bij een geregistreerd partnerschap hoef je geen JA te zeggen. Daarnaast kun je het laten beeindigen buiten de rechter om. Tevens wordt het niet zo uitgebreid gevierd dan een bruiloft. Echter komt het op hetzelfde neer: Het is een wettelijk erkende en geregelde vorm van samenleving tussen twee personen

Verschil met trouwen
Het belangrijkste verschil tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap is dat het bij een geregistreerd partnerschap nodig is dat de vader bij de geboorte van een kind, het kind moet erkennen. De moeder van het kind krijgt namelijk automatisch de familierechtelijke betrekkingen. Hoe de vader een kind kan erkennen kun je opvragen bij de gemeente.

geregistreerd partnerschap

Cijfers
Omdat het geregistreerd partnerschap nog niet zo lang bestaat zie je dat de populariteit nog aan het stijgen is. Zo waren er in het jaar 2000 in totaal 2.922 partnerschapsregistraties. In 2012 waren er al 9.224 waarvan 8.789 tussen man en vrouw, 217 tussen 2 mannen en 218 tussen 2 vrouwen. Cijfers afkomstig van het CBS.

Plaats een reactie

31 − = 29