Gastblog Carlo Lanza: De kleur Roze

Laat ik direct met de deur in huis vallen: roze is een fascinerende kleur! Dat vind ik, maar wanneer je de geschiedenis er op naslaat vinden velen dat. >Geen kleur is namelijk zo besproken geweest in onze geschiedenis als roze.

roze stropdas‘Vroeger’
In het verre verleden was roze een typische meisjes kleur. Niet omdat meisjes het zo leuk vonden, maar meer omdat meisjes werden gezien als het zwakke geslacht. Deze kleur moest opvallen zodat ‘het kwaad’ duidelijk kon zien dat het een meisje betrof. Jongens werden daarentegen in het blauw gewikkeld na geboorte, een hemelse kleur zoals men beschouwde.  De kleur die juist voor bescherming moest zorgen.

Kijken we wat dichter bij huis dan merken we dat juist roze in de jaren ’40 van de 20ste eeuw weer een echte jongenskleur was. Niet omdat de homoseksualiteit toen een hoogtepunt kende – daar later meer over  – maar omdat roze een kleur is die het dichtst bij rood komt. Een zeer uitgesproken kleur die men destijds goed bij jongens vond passen.

Kleur voor homo’s?
Homoseksualiteit wordt tegenwoordig (over het algemeen)  goed geaccepteerd. Vroeger was dat anders. In de jaren ’40 waren het de Nazi’s die niet alleen homo’s maar heel veel groeperingen hun wil wilde opleggen. Het waren juist de homo’s die deze roze kleur letterlijk kregen opgeschilderd gedurende hun verplichte verblijf in zogenaamde kampen. Op hun overalls werd een omgekeerde roze driehoek geschilderd zodat iedereen kon zien wat voor vlees men in de kuip had.

roze bruiloftthemaLievelingskleur
Zoals ik eerder al aangaf, roze is een fascinerende kleur. Tegenwoordig zijn het namelijk weer de meisjes die 9 van de 10 keer roze als lievelingskleur hebben. Bij jongens is dat blauw, die hemelse kleur blauw die vroeger al voor bescherming zorgde. Eigenlijk best aandoenlijk. Toch zie je steeds meer  mannelijke durfals de laatste jaren al met roze lopen ondanks dat daar in macho mannengezelschappen nogal eens lacherig over gedaan kan worden. Maar waarom? Als je de tijd er op naslaat is roze ook ooit een typische mannenkleur geweest.

 

roze bruiloft

Bruiloften
Ik ben daarom van mening dat iedereen de kleur roze kan hebben. Juist omdat het zo’n uitgesproken kleur is met een rijke geschiedenis. Veel bruiloften kennen tegenwoordig een roze thema. Zo zie je maar, de man moet er net als de vrouw aan geloven.

Ik ben er wel uit. Roze is een kleur die voor iedereen is! Wat vinden jullie?
(foto’s: studio-mv.nl)

Geschreven door: Carlo Lanza / Mannen in Stijl

Plaats een reactie

29 + = 35